Bijvoet

Artemisia Vulgaris

Bijvoet groeit vaak langs de wandelpaden en weggetjes. Hoog groeiende plant 60 – 180 cm met roodachtige, gegroefde stengels. Diepingesneden bladeren lijkend op absint-alsem, maar boven aan donkergroen en slechts onderaan witviltig. Rechtopstaande bloemhoofdjes, geel-roodbruin gekleurd en gegroepeerd in smalle trossen. Plant kiest zonnige plaats maar is wel winterhard. Omdat deze kruid sterke groeier is kan het voor tuinmannen zeer hinderlijk zijn. Wortel is heel moeilijk te verwijderen als deze gezonde plant in onze tuin groeit.  

Keukengebruik

Zeer bitter smaak en nasmaak. Wat bevordert de vertering van vetten. Dat maakt deze plant ideaal als kruid bij dieetkeuken. Fijngeknipte, gedroogde bloemscheuten en blaadjes passen uitstekend bij vette gerechten.

Natuurlijke geneeskunde

Bijvoettakjes kun je tijdens een lange wandeling, als je pijn in je voeten krijgt, in je schoen doen om de vermoeidheid weg te nemen en blaren te  voorkomen! Je kunt ook op een vers blaadje kauwen om vermoeidheid tegen te gaan.

Een thee van bijvoet kan helpen bij speen, maag – en buikkramp. Mag niet langdurig gebruikt worden. Het effect van bijvoet kan mild euforisch of hallucinerend zijn dus opletten met gebruik en dosering: bijvoet is licht giftig , dus niet langdurig gebruiken, want dan brengt het schade toe aan je zenuwgestel. 

Tips en gebruik

Voor thee kan ment zowel bladeren als wortels gebruiken. Van de bloeistengels worden alleen de eindstandige bloeiwijzen bewaard waarvan de bloempjes nog niet zijn opengegaan.  Het ruikt heel lekker als je deze van de stengel plukt.Bloempjes kunnen bij vettige gerechten. In volkskeuken gebruikte men bijvoet om eend of gans te vullen om te bakken. 

Vitaminen en mineralen

VitaminenMineralen
Thujon
Etherische oliën
X